TRUE/FALSE
1. Marketingul
influenteaza puternic decizia de cumparare a serviciilor comparativ cu decizia
de achizitionare a bunurilor:
ANS: F PTS: 1
2. Se poate
afirma ca, decizia de a schimba
conceptul de beneficiu intr-o companie de servicii are un impact mai mic decat
in cazul unei companii de bunuri
materiale.
ANS: F PTS: 1
3. Intangibilitatea
serviciilor influenteaza intr-un grad scazut perceperea riscului de catre
consumatorii serviciilor.
ANS: F PTS: 1
4. Este
adevarata sau falsa afirmaþia - curentele americane s-au afirmat prin lucrarile
unor specialisti din domeniul bunurilor (Ph. Kotler, W.J. Stanton, O.C.
Ferrell, W. Pride etc.), care, sumar dar suficient de consistent, au evidentiat
unele particularitati ale aplicarii in domeniul serviciilor.
ANS: T PTS: 1
5. Este
adevarata sau falsa afirmatia – un serviciu este o activitate sau un grup de
activitati mai mult sau mai putin tangibile, care au de obicei loc in momentul
interacþiunii dintre cumparator si prestator.
ANS: T PTS: 1
6. Functiile ce revin macromediului pot fi clasificate in
functii traditionale si functii sociale.
ANS: T PTS: 1
7. Este
adevarata sau falsa afirmatia potrivit careia
in categoria functiilor
traditionale ale macromediului intalnim
- functia schimbului,
- functia distributiei fizice,
- functia de sprijin
ANS: T PTS: 1
8. Este
adevarata sau falsa afitmatia potrivit careia
in categoria functiilor
traditionale ale micromediului intalnim
- estimarea potentialului companiei,
- planificarea si programarea efortului de marketing,
- organizarea si conducerea activitatii de marketing,
- evaluarea si adoptarea efortului de marketing,
ANS: T PTS: 1
9. Pozitia
geografica si momentul intrarii pe piata asigura firmei prestatoare de servicii
un dezavantaj competitiv.
ANS: F PTS: 1
10. Cladirile nu
sunt elemente de baza ale suportului fizic necesar prestarii a numeroase
servicii.
ANS: F PTS: 1
11. Echipamentele nu reprezinta elemente esentiale ale
suportului fizic prin care se realizeaza prestaþiile in cazul serviciilor
bazate pe echipamente.
ANS: F PTS: 1
12. Terenul are
o importanta redusa, conferita de caracterul rigid al ofertei si de necesitatea
pozitionarii acesteia in functie de localizarea si migratia cererii.
ANS: F PTS: 1
13. Cererea are
variabilitate in timp, iar din punct de vedere geografic, ea are un pronuntat
caracter local, zonal, intern sau international.
ANS: T PTS: 1
14. Oferta de
servicii nu exprima productia de servicii din cadrul pietei acestora.
ANS: F PTS: 1
15. Pentru
anumite servicii (sanatate, culturale, invatamant, transport local etc.), aria
geografica este limitata, piata este de regula locala, foarte rar zonala si
numai prin exceptie nationala si internationala.
ANS: T PTS: 1
16. Se poate
afirma ca, in servicii, raportul cerere-oferta se afla intr-un permanent
echilibru.
ANS: F PTS: 1
17. In general,
conceptul de cultura cuprinde mai multe aspecte si anume:
• Sistemul de valori conform caruia conducerea companiei
evalueaza si recompenseaza personalul;
• Reglementarile si normele care sustin strategiile,
tacticile si alte activitati ale companiei,
• Modul in care personalul companiei intelege si insuseste
sistemul de valori si exigentele companiei”.
ANS: T PTS: 1
18. „Cultura
organizationala este formata din totalitatea strategiilor, tehnicilor si
modalitatilor prin care conducerea unei companii transmite angajatilor
regulile, normele si sistemul de valori, pe care doreste sa le implementeze”.
ANS: T PTS: 1
19. Succesul unei
companii de servicii nu este datorat
personalului angajat: a celui din „linia
intai” – ce materializeaza efectiv „SERVICIUL” si a celui din „spatele
cortinei” – care asigura buna desfasurare prestatiilor de servicii, contribuind
si la crearea imaginii companiei.
ANS: F PTS: 1
20. Personalul
nu poate „tangibiliza” serviciul, si
nici reduce riscul variabilitatii serviciilor.
ANS: F PTS: 1
21. Segmentarea
pietei incepe cu macrosegmentarea etapa in care firma idetifica piata pe care
isi va desfasura activitatea, si este urmata de microsegmentarea cand sunt
identificate segmentele existente deja pe acea piata (criterii; varsta, sex,
starea civila, etnia, nivelul de instruire, ocupatia, stilul de viata, obiceiuri
etc.).
ANS: T PTS: 1
22. Obiectivele
generale, determinate de locul si rolul distributiei, sunt:
- minizarea
profitului prin sporirea venitului si reducerea costurilor,
- reducerea
decalajului dintre serviciul prestat si cel livrat.
ANS: F PTS: 1
23. Strategia
nisei nu trebuie sa tina seama de faptul ca piata sa are anumite
caracteristici.
ANS: F PTS: 1
24. Pozitionarea
reflecta practic modalitatea in care o anumita marca de serviciu se reflecta in
mintea consumatorilor in raport cu marcile concurente .
ANS: T PTS: 1
25. Este
adevarat sau nu faptul ca piata omogena
a serviciilor – este piata unde sunt diferente semnificative intre cerere si
oferta si prin urmare consumatorii sunt abordati prin aceleasi optiuni privind
mixul de marketing,
ANS: F PTS: 1
26. Piata
serviciilor complet eterogena – este piata unde fiecare consumator potential
este considerat ca nu are nevoi diferite
de ale celorlalti, ceea ce impune o abordare distincta de marketing al serviciilor pentru satisfacerea nevoii
fiecarui client.
ANS: F PTS: 1
27. Piata
eterogena din servicii – este piata unde, desi exista diferente intre
consumatori, acestea pot fi grupate in functie de anumite caracteristici, in
grupuri eterogene ce sunt abordate in mod specific.
ANS: F PTS: 1
28. Deciziile de
importanta strategica din domeniul
marketingului serviciilor pentru companii se adopta la nivel inferior.
ANS: F PTS: 1
29. Deciziile
curente trebuie sa fie centralizate catre zona de interacþiune
consumator-prestator.
ANS: F PTS: 1
30. Sistemul de recompensare trebuie sa aiba la baza
prestarea unui serviciu de calitate inferioara.
ANS: F PTS: 1
31. Modelul - servuction – cuprinde partea invizibila a
organizatiei si consumatorii.
ANS: F PTS: 1
32. Standardizarea,
uniformizarea si controlul serviciilor sunt uºor de evaluat.
ANS: F PTS: 1
33. Forta de
vanzare actioneaza independent de restul compartimentelor si are rolul de a
vinde serviciile companiei
consumatorilor potentiali.
ANS: T PTS: 1
34. Satisfactia
resimtita de client ante si post cumparare a serviciilor va conduce la o
relatie profitabila companiei pe termen scurt.
ANS: F PTS: 1
35. Cererea de
servicii exprima nevoia, in cadrul
pietei, reflectand deci caracteristicile acesteia.
ANS: T PTS: 1
36. Este aevarat
sau fals afirmatia potrivit careia in cadrul tehnicilor si conceptelor comune
serviciilor si bunurilor se pot distinge: cercetarile de marketing, politicile
de marketing, marketingul-mix (ideea de mixaj .
ANS: F PTS: 1
37. Datorita
dinamicii atat de puternice a acestui sector, numerosi economisti denumesc
secolul al XX-lea „secolul bunurilor”.
ANS: F PTS: 1
38. Detinerea
unor informatii fundamentale despre segmentele de clienti impreuna cu oferirea
unor servicii de calitate duce la pastrarea pe termen lung a relatiei cu acesti
clienti.
ANS: T PTS: 1
39. Strategiile
marketingului relational se refera la :
-pastrarea calitatii serviciilor
-segmentarea si pozitionarea pe piata, alegerea si definirea
publicului tinta
-monitorizarea relatiei cu clientii in timp
ANS: T PTS: 1
40. Obiectivele
marketingului relational pot fi corelate cu piramida clientilor,ce reprezinta
evolutia acestora.
ANS: T PTS: 1
41. Deciziile
luate in ceea ce priveste procesul de evaluare a eficientei firmei pe piata
intra in sfera marketingului :
conceperea si adaptarea unor stategii anticoncurentiale adecvate , de natura sa
imbunatateasca pozitia ocupata de firma si serviciile sale , nefiind exclusa si
o eventuala repozitionare.
ANS: T PTS: 1
42. Ancheta de
satisfactie permite firmei: sa se pozitioneze in raport cu concurenta referitor
la perceperea calitatii de catre proprii clienti, dar si ai concurentei; sa
precizeze dificultatile intampinate de consumatori; sa se diagnosticheze
cauzele ,, interne” responsabile de insatisfactia clientilor; sa testeze
eficacitatea programelor de imbunatatire a calitatii; sa conceapa un indicator
de performanta.
ANS: T PTS: 1
43. Metoda
incidentului critic consta in culegerea de informatii cu ajutorul interviurilor
individuale asupra clientilor limitate la evenimentele pozitive sau negative in
cadrul utilizarii serviciului.
ANS: T PTS: 1
44. Standardul
ISO 9000/2000, in care se prezinta terminologia calitatii, defineste calitatea
ca o multime de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu,
care ii confera capacitatea de a satisface exigentele explicite cat si pe cele
implicite
ANS: T PTS: 1
45. Indicatorii
utilizati pe ramuri ale serviciilor sunt numarul de unitati
(comerciale,invatamant, sanatate, biblioteci, muzee, teatre, stadioane etc.) la
1000 de locuitori; numarul de locuitori ce revin la un pat de spital si la un
medic si numarul de studenti la 100.000 de locuitori; timpul necesar pentru
efectuarea cumparaturilor, timpul cheltuit de populatie pt transport etc.
ANS: T PTS: 1
46. Rata de
rentabilitate minima:
r = P/I * 100
Unde : P = profit estimat
I = volumul investitiei
ANS: T PTS: 1
47. Profitul
actualizat Pa=I+ P1/1+a +P2/(1+a)² +Pn/(1+a)¨
Unde: I = volumul investitiei
P1...n = profitul anual
A = taxa (rata) de actualizare
ANS: T PTS: 1
48. Durata
(termenul) de recuperare este perioada in care intreprinzatorul isi recupereaza
volumul initial al investitiei si se calculeaza ca un raport intre
volumul/investitia initiala (I) si profitul anual estimat a se realiza prin
punerea in functie a investitiei.
Tr = I/Panual,
Unde: Tr =
termenul de recuperare
I = volumul investitiei
P = profitul
ANS: T PTS: 1
49. Eficienta
utilizarii factorilor de productie exprima nivelul productiei pe unitatea de
factor de productie consumat, evidentiind productivitatea partiala sau totala a
factorilor de productie. De obicei, se calculeaza productivitatea medie a
factorilor de productie.
W=Q/X, Q=productia
X=consumul de factori
de productie,
ANS: T PTS: 1
50. Nivelul
relativ al costurilor exprima cheltuielile la 100 sau 1000 lei cifra de
afaceri, evidentiind consumul de resurse in raport cu rezultatele economice
obtinute.
n=?ch/CA *100
ANS: T PTS: 1
51. Nivelul
costurilor in expresie absoluta se refera la suma totala a cheltuielilor, adica
cheltuielile directe ce se pot regasi si repartiza direct pe produse,
activitati sau subunitati si cheltuielile indirecte cu amortizarea,
administrativ-gospodaresti, generale ale intreprinderii etc.
ANS: T PTS: 1
52. Rata
rentabilitatii financiare apare in urma raportului dintre rezultat si
capitalurile proprii(K) sau capitalurile permanenteKp).
Rf=R/K*100 sau Rf=R/Kp*100
ANS: T PTS: 1
53. Rata
rentabilitatii comerciale obtinuta ca un raport intre rezultat(R- profit sau
pierdere) si cifra de afaceri sau productia realizata (Q).
Rc=R/CA*100 sau Rc=R/Q*100
ANS: T PTS: 1
54. Termenul de
productivitate in sens general se exprima ca raport intre productia obtinuta
intr-o activitate si factorii implicati in realizarea ei. Adica:
W=P/F, unde W= productivitatea,
P=productia evaluata ca volum in unitati fizice sau
valorice
F=factorul(factorii) de productie utilizati in unitati
fizice sau valorice.
ANS: T PTS: 1
55. Scopul final
al marketingului intern este formarea unei culturi de marketing in randul
personalului, astfel incat angajaţii sa doreasca şi sa creeze consumatori
fideli companiei, sa atraga noi clienti si sa-i fidelizeze.
ANS: T PTS: 1
56. Perceptia
costului de catre consumatori este diferita de rolul pe care i-l atribuie
prestatorul, din cel puţin 3 motive: cunostintele clientului despre pret, rolul
costurilor non-monetare (sacrificiile facute de clienti pentru achizitionarea
unui serviciu) ti pretul ca indicator al calitatii serviciului.
ANS: T PTS: 1
57. Concurenta
se inscrie in randul conditiilor fundamentarii politicii de prêt deoarece, in
cazul a numeroase categorii de servicii, prin rolul si legatura pretului cu
produsul, acesta constituie in singurul element de diferentiere in raport cu
concurenţii.
ANS: T PTS: 1
58. Cererea se
constituie ca o condiţie a adoptarii politicii de preţ in doua ipostaze: prin
solvabilitate şi elasticitate (afecteaza nivelul preţului) şi prin variaţie
temporal.
ANS: T PTS: 1
59. Obiectivele
generale, determinate de locul şi rolul distributiei, sunt: maximizarea
profitului prin sporirea venitului si reducerea costurilor, reducerea
decalajului dintre serviciul prestat si cel livrat.
ANS: T PTS: 1
60. Specific
serviciilor este aparitia a doua noi suporturi ale mesajului promotional, si
anume personalul de contact si elementele fizice ale sistemului de prestatie,
care se adauga la mediile traditionale de comunicatie.
ANS: T PTS: 1
61. Importanţa
personalului in domeniul marketingului serviciilor este data de includerea lui,
de catre numeroşi specialişti de marketing, printre elementele marketingului mix
deoarece aceştia reprezinta, de cele mai
multe ori, serviciul, ei reprezinta campania, in faţa consumatorului.
ANS: T PTS: 1
62. Personalul
este cel ce poate tangibiliza serviciul, si reduce riscul variabilitatii
serviciilor, contribuind in mod direct la
fidelizarea consumatorilor.
ANS: T PTS: 1
63. Distributia
serviciilor ia in considerare comportamentul consumatorului de servicii mai
ales prin amplasarea si individualizarea acestora.
ANS: T PTS: 1
64. Promovarea
trebuie sa ajute consumatorul sa inteleaga cat mai exact continutul ofertei
potentiale posibilitatile prestatorilor si evaluarea alternativelor, lucru
realizat prin strategii specifice care au la baza concepte precum: imagini
interactive (verbale si picturale) si in miscare – asocierea numelui cu
simboluri, utilizarea de metafore, dramatizari (filme).
ANS: T PTS: 1
65. Intangibilitatea
serviciilor are drept consecinta pentru marketing faptul ca acestea nu pot fi
depozitate si nu pot fi protejate.
ANS: T PTS: 1
66. La
cumpararea serviciilor se observa prezenta prestatorului, implicarea
consumatorului iar riscul este mare.
ANS: T PTS: 1
67. Clasificarea
serviciilor in functie de frecventa livrarii si forma relatiei prestator –
client cuprinde sericii cu livrare continua, discontinua si livrare periodica.
ANS: T PTS: 1
68. Tipul
relatiei care se stabileste intre compania prestatoare si consumator este
analizat in corelatie cu perioada in care se desfasoara prestarea serviciului.
ANS: T PTS: 1
69. Prestatorii
de servicii cu care consumatorii intra in contact indeplinesc principalul rol
de personal de vanzare.
ANS: T PTS: 1
70. In cazul
bunurilor materiale accentul se pune pe redarea tangibilului in imagini
abstracte, in domeniul serviciilor se depun eforturi pentru vizualizarea intangibilului.
ANS: T PTS: 1
71. Preţul este
abordat ca element formativ al imaginii si calitatii si totodata ca atribut in
formarea atitudinii consumatorilor de servicii.
ANS: T PTS: 1
72. Obiectivul
asigurarii firmei cu personal de inalta calificare este atins prin promovarea
si intretinerea unui sistem de relatii moderne, denumite in mod sugestiv
relatii de parteneriat.
ANS: T PTS: 1
73. Pentru buna
derulare a prestatiilor de servicii, societatile trebuie sa dispuna de un mediu
intern ale carui principale componente
sunt: terenul, cladirile, echipamentele si personalul.
ANS: T PTS: 1
74. Mijloacele
de actiune care urmaresc obtinerea unui avantaj competitiv sunt: diferentierea,
calitatea si productivitatea.
ANS: T PTS: 1
75. Practic,
rigiditatea ofertei si modul specific in care se realizeaza contactul cu
clientii confera concurentei trasaturi imperfecte mult mai pronuntate decat in
cazul marfurilor.
ANS: T PTS: 1
76. Diferentierea distributiei se asigura prin intermediul
personalului de contact, prin ambianta si sistemul de livrare.
ANS: T PTS: 1
77. Diferentierea
imaginii serviciilor are la baza efortul de tangibilizare.
ANS: T PTS: 1
78. Pozitionarea pe piata
reflecta modalitatea in care o
anumita marca de serviciu se reflecta in mintea consumatorilor in raport cu
marcile concurente.
ANS: T PTS: 1
79. Dintre
relatiile firmei de servicii cu mediul extern se detaseaza relatiile de piata
(cu clientii), de concurenta (cu concurentii) si de parteneriat.
ANS: T PTS: 1
80. Se poate
afirma ca, in servicii, raportul cerere-oferta se afla intr-un permanent
dezechilibru.
ANS: T PTS: 1
81. Factorii
care influenteaza comportamentul
consumatorului de servicii sunt direct observabili (factori specifici de
marketing, factori situationali, influente de natura endogena si exogena),
accidentali si situationali (catastrofe).
ANS: T PTS: 1
82. O serie de
autori apartinand curentului american de marketing al serviciilor formuleaza
obiectivul fundamental al marketingului serviciilor exprimat de necesitatea
imbunatatirii permanente a calitatii serviciilor, iar mai apoi definesc caile
de actiune vizand doua directii: serviciile promise si serviciile percepute.
ANS: T PTS: 1
83. Particularitatile
comportamentului consumatorului se regasesc in activitatile desfasurate de
catre firma, afectand mai ales politicile de produs si de promovare.
ANS: T PTS: 1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu